Eliminacja azotanów w produkcji żywności

Eliminacja azotanów w produkcji żywności

Azotany będące grupą związków chemicznych, solami i estrami kwasu azotowego, bardzo często stanowią dodatek do żywności. Są one popularnym, aczkolwiek szkodliwym konserwantem mięsa. Ich głównym zadaniem jest niszczenie przetrwalników bakterii i zapobieganie rozwojowi jadu kiełbasianego.

Azotany są również wykorzystywane podczas procesów peklowania mięsa: nadają mu odpowiedni zapach i smak. Jednak ze względu na szkodliwość tych związków, zarówno sami producenci żywności, jak i Światowa Organizacja Zdrowia, ustalili dopuszczalny limit zawartości tych związków w pożywieniu. Współcześnie nie spotkamy już kiełbas, czy wędlin, w których zawartość azotanów przekroczyłaby 125mg/kg produktu.

Producenci żywności wraz z naukowcami, chcą pójść o krok dalej i w niedalekiej przyszłości chcą móc zaoferować konsumentom żywność bez azotanów. W planach jest wprowadzenie do procesów produkcyjnych, innowacyjnych technologii umożliwiających wyeliminowanie azotanów w procesie peklowania mięsa i jego przetworów. Miejmy nadzieję, że nastąpi to szybko.

pizzeria bełchatów
https://printcake.pl/
zdrowie.cywilizacja.com.pl