Faux-pas na stole
Organizując samodzielnie wielką imprezę naprawdę trudno jest uniknąć pewnych wpadek, jest jednak kilka takich, których popełniać po prostu nie można. Przede wszystkim chodzi tutaj o podawanie potraw i napojów.
W kwestii zimnych napojów konieczne jest, byś stawiała je na stole w dzbankach, nigdy nie w plastikowych lub szklanych butelkach, w których kupiłaś je w sklepie. Soki w dzbankach wyglądają nie tylko estetyczniej, ale są także wygodniejsze w nalewaniu.
Kolejna kwestia to mięsa – jeżeli serwujesz gościom drób w całości lub spory kawałek szynki zadbaj o to, by mięso było już nadkrojone, albo o to, by w pobliżu talerza znalazły się nożyce lub duży nóż, którym goście będą mogli sobie odkroić porcję dla siebie. Nie pozwól na to, by musieli męczyć się z krojeniem i oddzielaniem porcji.
Miej zawsze w zanadrzu dodatkowy komplet talerzy i sztućców – może się bowiem zdarzyć, iż ktoś przypadkowo coś rozbije, lub będzie potrzebował dodatkowego kompletu. Nie będziesz wówczas musiała nerwowo biegać po mieszkaniu i szukać dla niego zastawy.
https://www.dagrasso.pl/radom-centrum/kontakt