Kuchnia grecka
Dzięki swojemu położeniu geograficznemu, otoczeniu mórz i wielkiemu nasłonecznieniu, Grecja stanowi raj kulinarny dla wielu z nas.
Wspomniane warunki służą bardzo dobremu rozwojowi plantacji owoców i warzyw, przy jednoczesnym swobodnym dostępie do owoców morza i ryb.
To właśnie one wpłynęły na ukształtowanie się zwyczajów żywieniowych, ludzi zamieszkujących wspomniane okolice.
Tradycyjny, charakterystyczny grecki posiłek składa się z przekąsek, które dzięki swojej ostrości pobudzają apetyt i zachęcają do dalszego jedzenia.
Grecy uwielbiają pieczone bakłażany, smażoną paprykę, różnego rodzaju pasty, sosy i pieczywo, stanowiące element niezbędny każdego posiłku.
Dania główne będące kwintesencją smaków świeżych warzyw, ryb i mięsa są cudownym przeżyciem kulinarnym.
Mówiąc o greckiej kuchni nie sposób nie wspomnieć o sałatkach, z czego najsłynniejszą jest ta z serem feta, zwaną po prostu grecką.
Sery są także specjałem tejże kuchni i stanowią jej nieodłączny element.
Nie zapominajmy, iż wegetariańskie dania i potrawy stanowią bardzo pokaźną część przygotowywanych w Grecji posiłków, wzbogacając tamtejsze menu o najróżniejsze smaki.
https://www.dagrasso.pl/kutno