Nasze smaki
Gotowanie potraw to nie jest proces zamknięty tylko w ramach danego, standardowego menu, określonego nierzadko przez tradycje określonego regionu świata, czy też krainy, lub po prostu danego kraju. Nie da się jednakże nie zauważyć, że często położenie geograficzne, umiejscowienie na mapie świata, a także najróżniejsze historyczne determinanty wpłynęły bezpośrednio na ukształtowanie się smaków oraz zwyczajów kulinarnych, ludzi w tym miejscu mieszkających. Stały się bezpośrednimi czynnikami wpływającymi na rozwój nie tylko gospodarki danego regionu, ale oczywiście także wspomnianego wcześniej aspektu kulinarnego danej społeczności.
Można by było zadać pytanie: czy dobrze, czy może źle, że tak się stało? Wydaje się, że odpowiedź jest dość prosta, nawet bardzo łatwa. Możliwe jest jednak, że dla niektórych jest ona tendencyjna. Jednakże właściwym wydaje się stwierdzenie, iż dobrze się stało, że globalnie rzecz ujmując, na całym świecie a także, patrząc na tą sprawę mniej globalnie, w obrębie naszego kraju, różnych jego regionów, mamy kuchnię bardzo różnorodną.
zestaw tylek cukierniczych