Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Hoduj zioła!
Gastronomia, artykuły spożywcze

Hoduj zioła!

W ostatnich latach w modzie jest tak zwany zdrowy tryb życia. Przekłada się to, między innymi, na większe zainteresowanie żywnością ekologiczną, czyli tą, którą uprawia się naturalny sposób, bez nadużywania „chemii”. Ci, którzy mają nawet niewielką przydomową działkę, mogą na niej sadzić warzywa i

Działka w dużym mieście
Gastronomia, artykuły spożywcze

Działka w dużym mieście

Kiedy mieszka się w dużym mieście i nie posiada się rodziny na wsi, którą zawsze można odwiedzić, to posiadanie własnej działki jest sporym komfortem. Jest to takie miejsce, w którym można chociaż na moment oderwać się co codziennego zgiełku aglomeracji i znakomicie się zrelaksować. Na działce może

Jak urozmaicić nawet zwykłe napoje
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak urozmaicić nawet zwykłe napoje

Jeśli jesteś gospodarzem imprezy tak ważnej jak np. świętowanie Pierwszej Komunii twojego dziecka bez wątpienia zależy ci na tym, by wszystko wyglądało idealnie. Jak natomiast sprawić by tak banalne rzeczy, jak np. kawa, herbata czy woda były podane w niecodzienny sposób? Okazuje się to stosunkowo

Eliminacja azotanów w produkcji żywności
Gastronomia, artykuły spożywcze

Eliminacja azotanów w produkcji żywności

Azotany będące grupą związków chemicznych, solami i estrami kwasu azotowego, bardzo często stanowią dodatek do żywności. Są one popularnym, aczkolwiek szkodliwym konserwantem mięsa. Ich głównym zadaniem jest niszczenie przetrwalników bakterii i zapobieganie rozwojowi jadu kiełbasianego. Azotany są

Wykorzystanie nanofiltrów w produkcji żywności
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wykorzystanie nanofiltrów w produkcji żywności

Przemysł spożywczy rozwija się wraz z rozwoje nowych technologii. Producenci żywności coraz częściej zwracają uwagę na to, aby ich produkty były nie tylko tanie w produkcji, ale przede wszystkim wysokiej jakości. Jest to o tyle ważne, że współczesny konsument kupuje świadomie, przez co dużo bardz

Obiad dla maluchów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Obiad dla maluchów

Przygotowując menu rodzinnej imprezy, takiej jak np. Uroczystość pierwszej komunii lub chrzciny dziecka planujesz jadłospis głównie pod gusta dorosłych. Nie zapominaj jednak o ich pociechach i o tym, by także i one mogły się najeść. Pomyśl zwłaszcza o kwestii obiadu. Dzieci zazwyczaj nie przepadaj

Przemysł spożywczy w Polsce zmierza w kierunku zrównoważonego rozwoju
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przemysł spożywczy w Polsce zmierza w kierunku zrównoważonego rozwoju

Zainteresowanie zrównoważonym rozwojem w segmencie przemysłu spożywczego, wzrasta z roku na rok. Nie tylko producenci są zainteresowani tą drogą rozwoju, ale również konsumenci. I to właśnie oni są siłą napędową do tego, aby sektor spożywczy rozwijał się w tym kierunku. Oczekiwania i wybory konsum

Przyszłościowe technologie przemysłu spożywczego
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przyszłościowe technologie przemysłu spożywczego

Na tle innych krajów europejskich, polski przemysł spożywczy jest na wysokim poziomie i rozwija się nieustannie. Producenci żywności wraz z naukowcami, rozważają wprowadzenie, lub unowocześnienie kolejnych technologii, w celu podwyższenia jakości produkowanych wyrobów. Współcześnie polska żywność

Kuchnia rosyjska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska słynie przede wszystkim z bardzo luksusowego i jednocześnie lubianego artykułu spożywczego, jakim jest kawior. To on zawsze gościł i gości na bogatych rosyjskich stołach, będąc dodatkiem podawanym w luksusowych restauracjach w formie zakąsek i nieodzownym elementem dobrego posiłku

Ekologiczne gospodarstwo
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ekologiczne gospodarstwo

Można śmiało powiedzieć, że w dzisiejszych czasach tak zwana ekologiczna żywność jest w modzie. Współcześnie produkty żywieniowe, które możemy znaleźć w zwykłych sklepach spożywczych, często nasycone są różnego rodzaju środkami chemicznymi. Ludzie mają tego powoli dosyć i dlatego tak chętnie sięg

Kuchnia grecka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia grecka

Dzięki swojemu położeniu geograficznemu, otoczeniu mórz i wielkiemu nasłonecznieniu, Grecja stanowi raj kulinarny dla wielu z nas. Wspomniane warunki służą bardzo dobremu rozwojowi plantacji owoców i warzyw, przy jednoczesnym swobodnym dostępie do owoców morza i ryb. To właśnie one wpłynęły na uk

Kuchnia węgierska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia węgierska

Pierwsze skojarzenie, zresztą bardzo właściwe, jakie nasuwa nam się na myśl o kuchni węgierskiej to oczywiście papryka. To ona jest podstawą wielu dań przygotowywanych w tym regionie świata. Jednakże nie tylko na niej opierają się tradycyjne węgierskie dania. Węgierskie potrawy przygotowywane są p

Kuchnia wietnamska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia wietnamska

Co możemy powiedzieć o kuchni wietnamskiej? A mianowicie to, że jest ona przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna, jednocześnie kolorowa, zawierająca mnóstwo różnych aromatów, a co za tym idzie i smaków. Jest to jedna z kuchni azjatyckich, wierna zasadzie pięciu smaków, które odnaleźć powinniśmy w

Desery lodowe – obowiązek na komunijnym stole
Gastronomia, artykuły spożywcze

Desery lodowe – obowiązek na komunijnym stole

Sezon komunijny przypada na wiosenny, ciepły okres. Właśnie ze względu na to na komunijnym stole nie powinno zabraknąć czegoś chłodnego, np. lodowego deseru. Bez względu fakt, czy komunijną uroczystość wyprawiasz w restauracji, czy samodzielnie przygotowujesz ją w domu postaraj się, by lodowy deser

Wybranie domowego menu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wybranie domowego menu

Organizacja uroczystości komunijnej na własną rękę jest trudnym zadaniem, ale nie niewykonalnym. Zwłaszcza jeśli planujesz zaprosić do domu jedynie kilka lub kilkanaście osób, nie powinno to być ponad twoje możliwości. Przygotowanie Pierwszej Komunii swojego dziecka to całą pewnością bardzo stresu

Nasze smaki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nasze smaki

Gotowanie potraw to nie jest proces zamknięty tylko w ramach danego, standardowego menu, określonego nierzadko przez tradycje określonego regionu świata, czy też krainy, lub po prostu danego kraju. Nie da się jednakże nie zauważyć, że często położenie geograficzne, umiejscowienie na mapie świata, a

Lepiej hodować czy kupować?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Lepiej hodować czy kupować?

Niektóre osoby są zdania, że hodowanie warzyw tylko na własne potrzeby mija się z celem, ale można znaleźć też spore grono osób, które się kompletnie z tym twierdzeniem nie zgadzają. Rozważmy więc argumenty za i przeciw. Zasadniczo, warzywa są dość tanie. W sezonie wiele z nich można nabyć za sy

Ziołolecznictwo
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ziołolecznictwo

W dzisiejszych czasach zewsząd atakują nas reklamy leków, suplementów diety i innych środków chemicznych, które rzekomo mają pozytywnie działać na nasze zdrowie. Trzeba jednak zachować do tego pewien dystans, ponieważ wszystko to są sztuczne substancje, które zawsze pozostawiają jakiś ślad w naszy

Faux-pas na stole
Gastronomia, artykuły spożywcze

Faux-pas na stole

Organizując samodzielnie wielką imprezę naprawdę trudno jest uniknąć pewnych wpadek, jest jednak kilka takich, których popełniać po prostu nie można. Przede wszystkim chodzi tutaj o podawanie potraw i napojów. W kwestii zimnych napojów konieczne jest, byś stawiała je na stole w dzbankach, nigdy ni

Produkty spożywcze dla niemowląt
Gastronomia, artykuły spożywcze

Produkty spożywcze dla niemowląt

Polski przemysł spożywczy rozwija się w bardzo szybkim tempie. Wszystko z uwagi na zapotrzebowania rynkowe. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, nasi przodkowie nie pomyśleliby nawet o tym, aby dostępne były produkty dedykowane specjalnie dla niemowląt i dzieci. To zapotrzebowanie pojawiło się wraz z ro